15 min leestijd

Decennium van de ACTIE – tien jaar om onze wereld te veranderen

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) – onze gezamenlijke visie om een einde te maken aan armoede, de planeet te redden en een vreedzame wereld op te bouwen – krijgen wereldwijd steeds meer aandacht. Met nog maar 10 jaar te gaan, is een ambitieuze wereldwijde inspanning aan de gang om de belofte voor 2030 waar te maken door meer regeringen, het maatschappelijk middenveld en bedrijven te mobiliseren en alle mensen op te roepen zich de 17 SDGs eigen te maken.

Vandaag wordt op veel plaatsen vooruitgang geboekt, maar over het algemeen vorderen de maatregelen om de doelstellingen te halen nog niet met het vereiste tempo of de vereiste schaal. 2020 moet een decennium van ambitieuze maatregelen inluiden om de doelstellingen rond 2030 te halen.

Het decennium van actie roept op tot snellere duurzame oplossingen voor alle grote uitdagingen van de wereld – van armoede tot klimaatverandering en natuurlijk de draconische ongelijkheid en het dichten van de financieringskloof.

In september 2019 riep de secretaris-generaal van de VN alle sectoren van de samenleving op zich in te zetten voor een decennium van actie op vier niveaus:

  • Wereldwijde actie om meer leiderschap;
  • Meer middelen en slimmere oplossingen voor de 17 SDGs te bewerkstelligen;
  • Lokale actie om de vereiste transities te verankeren in het beleid, de begrotingen, de instellingen en de kaders voor regelgeving van regeringen, steden en lokale autoriteiten;
  • Actie van mensen, onder meer door jongeren, het maatschappelijk middenveld, de media, de particuliere sector, vakbonden, de academische wereld en andere belanghebbenden, om een niet te stoppen beweging op gang te brengen die aandringt op de vereiste transformaties.

Op 22 januari 2020 heeft de secretaris-generaal zijn prioriteiten voor dat jaar uiteengezet:

Geopolitieke spanningen, de klimaatcrisis, wereldwijd wantrouwen en de schaduwzijden van de technologie, kunnen elk aspect van onze gezamenlijke toekomst in gevaar brengen. We moeten deze vier uitdagingen van de 21ste eeuw aanpakken met vier vitale oplossingen voor de wereld van morgen.

SDG PRIORITIES FOR 2020

Nieuwsbrief: ga je mee op expeditie?

Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief “Expedition 21” over de kolderieke reis door de 21e eeuw. Met inspirerende artikelen, knetterende podcasts en vlijmscherpe columns over mens, onmens, over het doel én de bedoeling.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu