Financieel, sociaal en ecologisch: voor alle stakeholders
Innovatief waarde creëren
De COVID-19 pandemie en de daaruit voortvloeiende economische recessie hebben aangetoond dat ons sociaal-economische systeem en het marktdenken een veel kortere houdbaarheid hebben dan we mogelijk dachten. Voeg daaraan toe de bestaande problemen als ecologische uitholling, vervuiling en gruwelijke sociale ongelijkheid en het wordt helder dat er een aantal weeffouten in onze maatschappij zijn blootgelegd. De mensheid en samenleving staan anno nu ongewild op een kruispunt en we mogen dit historische moment niet onbenut laten. We moeten duurzaam gaan organiseren en ondernemen, zodat de sociale, ecologische en economische weerbaarheid en veerkracht van onze maatschappij en samenleving worden vergroot. Dat betekent onder andere nieuwe betekenis geven aan waarde(n) en de waardering daarvan. De opgave is hoe we door duurzaam organiseren en ondernemen weer de waarden van de gemeenschap centraal kunnen stellen.
Het moet meer en niet minder
Duurzaam ondernemen is cruciaal voor mensen, samenlevingen, bedrijven, instellingen en overheden. Het zou de basis moeten zijn van elke onderneming, organisatie of project. Duurzaam ondernemerschap leidt niet alleen tot een betere wereld, maar vaak ook tot betere resultaten voor de onderneming, en dan niet alleen financieel, maar vooral ook sociaal en ecologisch.
Als we duurzaamheid wijs benaderen en effectief praktiseren, dan gaat het niet over minder, maar juist over meer: meer welzijn en gezondheid, meer schone lucht, meer innovativiteit, meer waardecreatie en meer kwaliteit van leven. Maar vooral ook meer vooruitgang voor veel meer mensen en meer gelijkheid en inclusiviteit. Wie wil dat niet? Het axioma dat we eerst terug moeten naar een groeiende economie en pas dan kunnen werlken aan duurzaamheid en klimaat is gevaarlijk en misleidend en zet de samenleving alleen maar verder op achterstand.
Breekijzers voor duurzaam ondernemen
Als spreker en schrijver richt ik mij op de transitie naar een andere, duurzame en circulaire samenleving.
Dat betekent voor bedrijven dat ze duurzaam moeten gaan organiseren en ondernemen. Dat is geen keuze, maar een noodzaak. En dat vereist nieuwe business modellen, die een positieve impact hebben op mensen, maatschappij en leefomgeving. Alleen zo schuift de focus van alleen monetaire waardecreatie naar impact die van waarde is voor het geheel.
Onderstaande inspirimenten gaan allemaal over de ontwikkeling van duurzame business modellen en bouwstenen die leiden tot nieuwe, duurzame of circulaire businessproposities en -opportuniteiten. Op basis van heel veel voorbeelden en bronnen uit de wetenschap, onderwijs en het werkveld.
Een zwaluw voorspelt veel goeds
2. Vitale, duurzame business modellen voor wereld van morgen
Strategische workshop: creating the future
3. Workshop: duurzaam ondernemen en waarde creëren
B the Change: from Good to Great
4. Bedrijf van de toekomst
Het geheim van exponentiële organisaties