Duurzaamheid, klimaat en leefomgeving

Mensen zijn ook natuur

Toekomst van Moeder Aarde

Het Global Risk Report 2020 van het World Economic Forum is kristalhelder. We kunnen kan niet langer wachten tot de mist van onzekerheden is opgetrokken. Voor belangrijke kwesties als natuur en leefomgeving, biodiversiteit en onze ecosystemen moeten we nieuwe oplossingen vinden. Snel en doelgericht. En dat in een wereld waarin onrust en onzekerheid alleen maar lijken toe te nemen. Maar in het midden van de chaos liggen altijd de beste kansen op echte vooruitgang.

Ondernemers zien dat en gaan duurzaam ondernemen. Leiders zien het ook en gaan leiden vanuit de bedoeling. En samen creëren zij zo geen volgelingen, maar nieuwe leiders. Die ook zo denken, doen en leven en weer andere inspireren het ook te doen.

Druk op planeet en ecosystemen

Klimaatverandering slaat harder toe dan verwacht. De laatste vijf jaar waren warmer dan ooit. Natuurrampen worden intenser, de schade steeds groter. Extreem weer komt bijna overal ter wereld voor. Klimaatwetenschappers voorspellen een mondiale temperatuurstijging van minstens 3 graden. Met grote gevolgen voor onze welvaart en ons welzijn.

Acht ecologische problemen domineren de top tien in het Global Risk Report 2020 . Falend beleid voor het inperken van de klimaatverandering staat op de eerste plaats. Het verlies aan biodiversiteit staat op de tweede plaats, met kritieke implicaties voor de mensheid en one voedsel- en gezondheidssystemen.

Wat kunnen we er aan doen, in ons werk en thuis aan de ontbijttafel?

Tien voor twaalf

Er is nog steeds tijd om de ecologische risico’s en uitdagingen aan te pakken, maar het venster om effectief in te grijpen is aan het sluiten. Gecoördineerde actie is snel nodig om veerkracht op te bouwen onder bedrijven en gemeenschappen.

Hieronder een keur van fascinerende inspirimenten over de toekomst van onze leefomgeving en hoe we binnen de grenzen van onze planeet kunnen werken en leven. Stuk voor stuk unieke belevenissen over bewustzijn, verlangen, verbinden en manifesteren.

Zie ook mijn inspirimenten over ‘Duurzaam Ondernemen’ en ‘Inspirerend Leiderschap.’ Of mijn collectie keynotes over ‘De Vitale Oplossingen voor de wereld van morgen’ en de ‘Toekomst van Sectoren.’

Tien grootste problemen veroorzaakt door mensen

1. GLOBAL RISKS 2020 – en ja, we zijn nog op tijd…
Duurzaamheid, klimaat en leefomgeving

We kunnen niet wachten tot de mist van onzekerheden is opgetrokken. We moeten snel nieuwe oplossingen vinden en implementeren voor belangrijke kwesties als natuur en leefomgeving, biodiversiteit, technologie, educatie en gezondheid.

Effectieve klimaatoplossingen per sector

2. Klimaatverandering en de MEXIT

Leven in radicale afhankelijkheid

3. Biodiversiteit & vitale ecosystemen

Klimaatverandering slaat harder toe dan verwacht. Dit heeft serieuze economische en sociale gevolgen voor onze leefomgeving, welvaart en ook ons welzijn. Hoe kunnen we de klimaatverandering kantelen? Een overzicht van vitale ideeën en praktische oplossingen per sector en voor de ontbijttafel thuis.

De uitbating van de natuur heeft geleid tot een massaal verlies aan biodiversiteit en afnemende leefbaarheid op aarde. Welke effectieve maatregelen kunnen we nog treffen en hoe herstellen we de ecosystemen waar we zo radicaal afhankelijk van zijn?

Once upon a future

Het eerlijke en complete verhaal

Een unieke belevenis en spannende expeditie naar de aandienende toekomst. Het complete en eerlijke verhaal van een wereld in transformatie naar de volgende fase in onze beschaving. Soms confronterend, altijd kristalhelder en gebaseerd op feiten en reële trends en verwachtingen. Dit fascinerende inspiriment schept duidelijkheid over onze toekomst en biedt concrete hoop op een meer duurzame wereld en eerlijke, inclusieve maatschappij en samenleving.

Gebaseerd op de gelijknamige best seller ‘Once Upon A Future’, voormalig no.1 bij Managementboek.nl! Vraag vooral naar de unieke combinatiemogelijkheden!

Mensen zijn ook natuur

4. Transitie en toekomst leefomgeving

Kompas voor echte vooruitgang

5. SDG’s – 17 doelen voor één bedoeling

We staan aan de vooravond van een kanteling naar een nieuw soort ecologisme dat in balans is met onze planeet en haar ecosystemen en hoe de natuur echt werkt. Hoe geven we vorm aan deze nieuwe wereld en welke concrete stappen en voorbeelden dragen bij tot collectief draagvlak en rechtvaardigheid voor alles dat leeft?

De 17 SDG’s zijn het kompas van de mensheid en startpunt van elke organisatie in de 21e eeuw. Samen vormen ze de bedoeling op basis van concrete targets en duidelijke indicatoren. Hoe implementeer je de SDG’s in je organisatie, werk en leven?

Duurzame oplossingen voor de wereld van morgen

6. Futurama 2100 – terug naar de Commons

Expeditie door de 21e eeuw en terug naar algemeen belang: the Commons. Hoe versnellen we de acties op het gebied van klimaatverandering, duurzame leefomgeving, voedselsystemen, circulaire waardeketens en internationale ontwikkeling.

Menu