Na de sessie ‘Once Upon a Planet’ over duurzaamheid en de toekomst van onze planeet, werd er weken lang elke dag in de docentenkamer gesproken over het inspiriment met Ruud. Heel veel goede voorbeelden werden gedeeld en we maken ons samen op voor de volgende stappen.
In de week, volgend op 4 februari, was duurzaamheid het gesprek in elke pauze. En op een prettige manier. Veel medewerkers vertelden aan elkaar wat zij bedacht hadden om het goede te doen: Minder/geen vlees meer eten, vaker fietsen naar het werk, havermelk i.p.v. koemelk, plasticloos boodschappen doen, geen eten meer weggooien.
Zichtbaar ook: Tijdens de lunch hebben velen een bakje met eten van gisteren mee en kartonnen bekertjes blijven ongebruikt (eigen bekers).
De gesprekken werden wat minder na een maand, maar nog steeds keert het thema regelmatig terug. Ook verhalen hoe huisgenoten reageren. In het MT is het een vast agendapunt om even ideeën uit te wisselen.
De impact
Ik heb van twee initiatieven gehoord van docenten, die duurzaamheidsprojecten in hun klassen uitvoeren. Veel vaker komt het voor dat individuele leerlingen eigen onderzoek doen naar een probleem: afval scheiding, hoe plastic in de zee komt, etc. Ze presenteren deze onderzoeken weer in hun klas.
Met twee leerlingen ben ik op zoek gegaan naar een kunstenaar, die we de opdracht willen geven een interactief kunstwerk te maken bij de voordeur, waarmee alle binnenkomers uitgedaagd worden om hun goede praktijken te delen. Of een reactie te geven op de goede praktijken van een ander.
Op bedrijfsniveau heb ik met de afdeling facilitair kunnen afspreken dat zij een beleidsplan duurzaamheid gaan schrijven.
Ruud, je hebt veel los gemaakt: de ernst van de problemen en vooral; het plezier om er wat aan te doen.
Douwe Brouwer, directeur Ithaka