15 min leestijd

Investeren in gelijkheid en rechtvaardigheid [4 van 5]

Het tweede ontwerp-principe richt zich op inclusiviteit en welzijn van alle mensen. Hoe zorgen we voor meer gelijkheid, rechtvaardigheid en welzijn voor 8 miljard mensen?

Wat zijn de imperatieven voor de reset in de 21e eeuw?

De imperatieven voor een reset moeten zich richten op een collectieve visie van gedeeld welzijn op een gezonde planeet. Zonder een dergelijke reset zullen we de 17 SDGs nooit realiseren, noch zullen we echte vooruitgang creëren voor alle mensen.

De ontwerpdoelstellingen (imperatieven) voor de wenselijke reset en de wereld waarnaar we allemaal verlangen, richten zich op gedrags-, culturele en economische transities en bestaan uit drie ontwerp-principes en imperatieven, namelijk:

  1. een ontwerp voor radicale, onderlinge afhankelijkheid;
  2. Investeren in gelijkheid en rechtvaardigheid
  3. Rekenschap afleggen naar alle stakeholders

In deze blog, deel vier van een vijfluik, schrijf ik over de tweede ontwerpdoelstellingen en opdracht aan ons allen, die moet bijdragen aan het creëren van een wereld waarnaar bijna iedereen verlangt.

Investeren in gelijkheid en rechtvaardigheid

Alsmaar toenemende ongelijkheid is misschien wel het meest eminente teken van ons gedateerde en gebroken economische systeem. Om een ​​verandering van het economische systeem te bewerkstelligen, moeten we uiteindelijk alle vormen van ongelijkheid aan pakken en elimineren, inclusief raciale en etnische onrechtvaardigheid.

We moeten mensen overal ter wereld de stem, instrumenten en middelen geven om waardig te kunnen leven, zodat ze het vermogen hebben om voor hun dierbaren te zorgen en de intrinsieke wens om bij te dragen aan het algemeen welzijn. We hebben betekenisvolle banen nodig, die een fair loon bieden en voorzien in alle basisbehoeften op het gebied van gezondheid, onderwijs en welzijn.

Om dit te bereiken, moeten we maatregelen nemen die nieuwe wegen creëren en hierin voldoende investeren, zodat mensen hun volledige potentieel kunnen ontdekken, reflecteren, ontwikkelen en aanwenden. We moeten een nieuwe generatie leiders benoemen en blijven steunen, die vertegenwoordigen wie ‘wij’ zijn en wat we willen en kunnen betekenen voor andere mensen.

Financiële inclusie is een cruciaal onderdeel van een inclusieve economie en samenleving, die alle mensen dient.

Eigendom, kapitaal en nieuwe technologieën moeten toegankelijker worden, waardoor meer invloed en macht ontstaat voor mensen die momenteel uitgesloten zijn van kansen en markten. Financiële inclusie is een cruciaal onderdeel van een inclusieve economie en samenleving, die alle mensen dient.

Dit geldt zeker ook voor exponentiële technologieën, door ervoor te zorgen dat deze de macht verdeelt in plaats van concentreert, en de mensenrechten en vrijheden vergroot in plaats van erodeert. We hebben vooral technologie, big data en de digitalisering van onze economie nodig om kansen, vrijheid en gelijkheid te bevorderen.

Voornoemde omstandigheden, voorwaarden en principes lopen momenteel gevaar, aangezien we steeds meer technologie gebruiken en afhankelijk zijn van technologie voor alle aspecten van onze economie en ook steeds meer in relatie tot ons welzijn. Steeds meer zal het bestuur van technologie bepalend blijken te zijn voor het lot van de democratie en onze vrijheid, alsmede voor de economische systemen die profiteren van democratische waarden.

Investeren in gelijkheid en rechtvaardigheid betekent ook:

  • het verwijderen van structurele ongelijkheid en systematisch en institutioneel racisme;
  • dat leiderschap en eigenaarschap meer inclusief zijn en dat bezit, kapitaal en technologie voor iedereen toegankelijk is;
  • dat technologie primair gebruikt wordt om democratische idealen en mensenrechten te bevorderen;
  • dat de stem, macht en kansen van mensen – die momenteel een gemarginaliseerd leven leiden aan de rand van de samenleving – worden gehoord, gedeeld en bevorderd.
Lees ook de andere delen binnen onderhavig vijfluik:

> Vitale ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen (deel I)
> Van moment naar ‘Movement’ (deel II)
> Ontwerp voor radicale, onderlinge afhankelijkheid (deel III)
> Rekenschap en transparantie naar alle stakeholders (deel V)

Of lees het hele verhaal in mijn bestseller:

> Once Upon A Future – voormalig no.1 bij Managementboek.nl

 

 

Nieuwsbrief: ga je mee op expeditie?

Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief “Expedition 21” over de kolderieke reis door de 21e eeuw. Met inspirerende artikelen, knetterende podcasts en vlijmscherpe columns over mens, onmens, over het doel én de bedoeling.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu