Ruud Veltenaar: progressor

Eén zwaluw biedt hoop en richting

“If not you, then who? If not now, when?”

proven track record: in persoonlijk leven

Omarm de chaos: opnieuw verbinden

Het is heel onrustig in de wereld en het voelt alsof we van crisis naar crisis hobbelen. Maar deze onrust weerspiegelt ook de onrust in onszelf. Schijnbare zekerheden staan voortdurend ter discussie en we worden door de omstandigheden uitgedaagd om onze toekomst en manier van leven opnieuw vorm te geven. We moeten ons opnieuw verbinden. Met de natuur. Met elkaar. En met zelf; wie wil je zijn en wat wil je voor anderen betekenen. En daarin kunnen we minimaal een voorbeeld zijn voor anderen. In het fundamentele veranderen van ons denken, doen en laten. Omdat we weten dat het algemeen belang uiteindelijk ook ons eigen belang dient.

5x Anders

Geïnspireerd door het Urgenda rapport “De agenda van Nederland” heb ik mijn leven op diverse punten aangepast. Het was niet makkelijk en het vraagt nog steeds veel discipline en doorzettingsvermogen. En zoals altijd; de eerste stappen waren het moeilijkst.

Anders consumeren

Voor mij is niet duurzaam en verantwoord consumeren de essentie, maar vooral veel meer consuminderen. Voorbeelden: ik koop geen dingen die in veelvoud in de kast liggen of überhaupt niet nodig heb. Schoenen gaan meermaals naar de schoenmaker of worden vervangen door 2e hands. Geldt ook voor de fiets en vele andere roerende zaken. Wat ik niet meer nodig heb verkoop ik via portals of schenk ik aan kringloopwinkels.

Anders eten

Bij alles wat ik eet houd ik rekening met de planeet, dierenwelzijn en mijn gezondheid. Dus geen vlees, zuivel en af en toe vis en schaaldieren. Verder alleen maar vers en zoveel mogelijk biologisch, rekening houdend met seizoenen en herkomst. Ik steun de lokale middenstand en koop nooit bij supermarkten en andere grootmachten.

Anders wonen

Ons rijksmonument uit 1860 is optimaal geïsoleerd en volledig energie neutraal. We hebben 25 Sunpower Max 6 zonnepanelen op het dak liggen, die jaarlijks bijna 4 ton CO2 uitstoot voorkomen. Samen produceren de panelen ruim 10.000 kWh per jaar, genoeg om onze elektrische auto’s op te laden. Voor het beregenen van de tuin gebruiken wij nooit kraanwater. Een aangepaste douchekop bespaart 60% water en de rest wordt opgevangen om de toiletten te spoelen. Alle lampen zijn vervangen door LED-licht. Op elke radiator zit een slimme thermostaat, die nooit hoger staan dan 18C.

Anders van A naar B

Ik rij natuurlijk elektrisch en maak alleen gebruik van de duurzame Tesla Super Chargers of de eigen laadpaal thuis. Afstanden korter dan 10km leg ik af te voet of met de fiets. Vliegen binnen Europa doe ik niet en intercontinentaal uitsluitend voor werk en alleen als het strikt noodzakelijk is. De uitstoot van CO2 compenseer ik dan minimaal tweemaal. Zo vlieg ik Netto Positief.

Anders verbinden

Ik ben verbonden met de natuur vanuit de overtuiging dat wij mensen ook natuur zijn. Daarom leef en werk ik bewust binnen de planetaire grenzen. Ik ben verbonden met de samenleving vanuit verlangenverstrengeling en in wederzijdse afhankelijkheid. Daarom ondersteun ik dagelijks andere mensen bij de ontwikkeling van hun potentieel en ontketenen van de passie. Zodat zij ook van waarde kunnen zijn voor andere mensen. Tenslotte ben ik verbonden met de bedoeling, vanuit sterke, niet-onderhandelbare waarden, die zorgen dat ik koersvast blijf.

Proven track record: in het werk

Walk the talk

Impact investor

Ik heb een aantoonbaar track record als impact investor en heb tussen 2000 en 2017 ruim 8 miljard van derden mogen investeren. In start-ups en in high-tech bedrijven als Tesla, Novo Nordisk, GenMab, SunPower en Celltrion. Altijd met de bedoeling om de wereld een stap verder te helpen. Om waarde te creëren, zowel ecologisch en sociaal als financieel. Voor alle stakeholders.

Serieel en duurzaam ondernemer

Als serieel, duurzaam ondernemer heb ik aan die weg gestaan van diverse succesvolle ondernemingen. Veelal voor eigen rekening en risico. De bekendste zijn Silvac (verkocht in 1992 aan RAET), Planet Internet (samengevoegd met World Access en verkocht aan KPN in 1996), en Park-line en Parkmobile (verkocht in 2016 aan BMW). Tevens ben ik oprichter van Speakers for Good (2021) en achter de schermen wordt hard gewerkt aan Events for Good.

Thought leader

Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik als bestuurder leiding gegeven aan start-ups en MKB-ondernemingen. Soms ook aan grote en zelfs beursgenoteerde vennootschappen. De bekendste zijn McKinsey, Volmac Software Group, (thans Capgemini), RAET (thans Getronics), Park-line en Parkmobile en thans Speakers for Good.

Menu