Ruud Veltenaar: progressor en duurzaam ondernemer

Het verschil maken:
Walk the talk…

“It always seemed impossible, until it was done.”

proven track record: als homo verus

Niet alleen denken en praten,
maar vooral DOEN

We kunnen veel sneller omschakelen naar een duurzame wereld dan we denken. Deze snelheid is ook belangrijk en levert veel voordeel op. Als we ambitieuze doelen stellen, die uitdagen en actief najagen, ontstaat er veel veranderkracht in jezelf en toon je inspirerend leiderschap door voorbeeldgedrag. Het is niet makkelijk, maar wel vreselijk leuk. En het werkt! Hieronder wat voorbeelden hoe ik dat in mijn dagelijks leven doe.

5x ANDERS

Geïnspireerd door het Urgenda rapport “DE AGENDA VAN NEDERLAND” heb ik mijn leven op diverse punten aangepast. Het was zeker niet makkelijk en het vraagt nog steeds veel discipline en doorzettingsvermogen. En zoals altijd; de eerste stappen waren het moeilijkst.

1.  ANDERS CONSUMEREN

Voor mij is de essentie niet alleen anders consumeren maar vooral consuminderen. Dus niet alleen duurzaam en maatschappelijk verantwoord, maar vooral minder. Veel minder! Voorbeelden: ik koop alleen dingen die ik echt nodig heb. Schoenen gaan bij problemen altijd eerst naar de schoenmaker of worden vervangen door 2e hands. Geldt ook voor de fiets en vele andere goederen. Wat ik niet meer nodig heb verkoop ik via portals of schenk ik aan kringloopwinkels e.d.

2.  ANDERS ETEN

Bij alles wat ik eet houd ik rekening met mijn gezondheid, de planeet en dierenwelzijn. Dus geen vlees, zuivel en maar heel af en toe vis en schaaldieren. Verder alleen maar vers en zoveel mogelijk biologisch, rekening houdend met seizoenen en herkomst. Ik steun de lokale middenstand en koop nooit bij supermarkten.

3. ANDERS WONEN

Mijn beide huizen zijn optimaal geïsoleerd en volledig energie neutraal. Omdat zonnepanelen niet kunnen of mogen, participeer ik in twee lokale energiecorporaties. Aanvullend koop ik duurzame energie bij Van de Bron. Voor het beregenen van de tuin gebruik ik nooit kraanwater. Een aangepaste douchekop bespaart 60% water en de rest wordt opgevangen om de toiletten te spoelen. Alle lampen zijn vervangen door LED-licht. In elke ruimte hangen slimme thermostaten die nooit hoger staan dan 18C.

4. ANDERS VAN A Beter

Ik rijd in een TESLA X en maak alleen gebruik van laadstations en -palen met duurzame energie. Afstanden korter dan 10km leg ik af te voet of fiets. Vliegen binnen Europa doe ik niet en intercontinentaal alleen voor het werk en uitsluitend als het strikt noodzakelijk is. De uitstoot van CO2 compenseer ik dan minimaal tweemaal.

5. ANDERS VERBINDEN

Ik leef en consumeer bewust en binnen de grenzen van onze planeet, omdat ik de overtuiging heb dat mensen ook natuur zijn. Ik werk en acteer vanuit de bedoeling en niet-onderhandelbare waarden maken mij koersvast. Ik verbind mij uitsluitend met mensen en organisaties door middel van verlangenverstrengeling en in wederzijdse, radicale afhankelijkheid. Alleen dan wordt het algemeen belang gediend en kunnen we de wereld een stap verder helpen.

Proven track record: business

Walk the talk

1. IMPACT INVESTOR

Ik heb een aantoonbaar track record als impact investor en als CEO heb ik tussen 2000 en 2019 diverse investeringsfondsen (waaronder Net Ventures en Merestes Impact Fund) geleid. Ruim 8 miljard van derden heb ik mogen investeren om de wereld een stap verder te helpen. Echte vooruitgang creëren, via honderden start- en scale-ups over de gehele wereld. Voorbeelden: we waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002)  en TESLA (2003) en co-investor bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

2. DUURZAAM ONDERNEMER

Als duurzaam ondernemer en bestuurder heb ik aan die weg gestaan van een tiental succesvolle ondernemingen. Veelal voor eigen rekening en risico. De bekendste zijn Silvac (verkocht in 1992 aan RAET), Planet Internet (samengevoegd met World Access en verkocht aan KPN in 1996), en Park-line en Parkmobile (verkocht in 2016 aan BMW). Tevens ben ik oprichter van Speakers for Good (introductie in najaar 2020) en achter de schermen wordt hard gewerkt aan Events for Good en de Academy for Good (introductie in 2021).

3. THOUGHT LEADER

Bijna mijn gehele werkzame leven heb ik leiding gegeven aan kleine en grote, soms beursgenoteerde, ondernemingen. De bekendste zijn McKinsey [associate partner] Volmac Software Group [VP]  (thans Capgemini), RAET [Bestuursvoorzitter] (thans Getronics), Parkmobile [Founder & CEO] en Speakers for Good [Founder en CEO].

“One impulse from a vernal wood
May teach you more of man,
Of moral evil and of good,
Than all the sages can.”

William Wordsworth

Ruud Veltenaar_Theater
Menu