Ruud Veltenaar: Spreker

Inspirerende spreker
met impact en humor

“Your impact is limited by your imagination and commitment”

Ruud Veltenaar aan het werk

Maak het onvergetelijk

Geboren verhalenverteller uit de praktijk

Verwondering, verbazing en verwarring

Verwondering en verbazing zijn geweldig als we over de toekomst nadenken. Maar verhalen inspireren het meest en het langst als ze verweven zijn met de werkelijkheid en gebaseerd zijn op onweerlegbare feiten, afkomstig uit degelijk onderzoek. Als spreker deel ik verhalen die mensen helpen bij het nemen van de juiste besluiten, voor een toekomst die ontketend blijkt. Verder ben ik een spreker die allesbehalve somber, noch hinderlijk optimistisch is. Ik neem de disruptieve ontwikkelingen en alsmaar cumulerende chaos serieus, maar weet ook dat we aan de vooravond staan van een betere wereld.

Humor en kwinkslagen

Is er iets grappiger dan serieuze mensen die praten over turbulente tijden, vitale ideeën voor de wereld van morgen en de transformatie naar een volgende fase in onze beschaving?

Met kwinkslagen duid ik als spreker een onrustige wereld die kolderiek genoeg is om met een knipoog te benaderen. Hoe serieus de uitdagingen en impact op ons leven en werk ook zijn. Met de juiste mindset is er altijd hoop!

Knetterende energie en super interactief

Tijdens mijn inspirimenten knettert de energie door de zaal. Iedereen zit tot het einde op het puntje van zijn of haar stoel. Ongeacht de duur van mijn lezing, masterclass of workshop. Super interactief is belangrijk en mijn handelsmerk. Hoe kritischer de vragen en het debat, des te meer ik in mijn kracht kom. Als spreker en ook als moderator. Ik neem geen blad voor de mond en ben soms confronterend eerlijk. Maar ik praat mensen geen angst aan, noch jaag ik zalen tegen zich in het harnas.

Hartverwarmende reacties

Voor mij zijn hoge beoordelingen en reacties de resultante van de bedoeling. Impact! Over mijn inspirimenten wordt altijd lang nagepraat. Dagen weken, maanden en soms zelfs nog jaren later. De persoonlijke reacties zijn altijd intens en bijna zonder uitzondering hartverwarmend.

Unieke belevenis met impact

Maak het onvergetelijk

Veel meer beste spreker vóór dan van de wereld

Ik streef er niet naar om de beste spreker van de wereld te worden, zolang ik maar de beste spreker vóór de wereld ben.  Ik geloof dat we op expeditie zijn naar Protopia: een betere wereld. Alleen de route ernaar toe is hobbelig en uitdagend. Ga je mee op deze fascinerende expeditie?

Spreker voor leiders en alle dappere mensen

Meer dan 20 jaar heb ik bedrijven geleid op bijna alle continenten. Klein, groot, soms beurs genoteerd. Leiderschap is ook mijn vakgebied op Nyenrode. Hoe leiden we onze organisaties vanuit de ontketende toekomst en waarom is moreel leiderschap onmisbaar?

Spreker voor ondernemers en alle innovatieve geesten

Als serieel ondernemer en voormalig impact investor spreek ik de taal van ondernemers en begrijp ik hun uitdagingen. Welke trends en ontwikkelingen bieden unieke kansen die nu niet worden gezien en benut? Hoe maken we onze bedrijven weer veerkrachtig en Netto Positief?

Thema’s en onderwerpen

Waar gaan mijn inspirimenten over?

Ik ben een spreker die boeiende en inspirerende verhalen vertelt over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving. Over onze grote uitdagingen en de vitale oplossingen voor de wereld van morgen. En wat dit allemaal betekent voor bijvoorbeeld overheden, bedrijven en samenlevingen. En voor onszelf, thuis en op het werk.

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk en we leven in een cruciaal decennium, waar effectieve en adequate maatregelen en acties nodig zijn. Het is nog niet te laat. Waar liggen de kansen die we nu niet zien?

Met mijn lezingen, masterclasses, colleges en workshops doe ik altijd een nadrukkelijk appel op het hoofd en hart. Van inspirerende leiders en innovatieve ondernemers. En op die van bezorgde mensen die proactief het verschil willen maken.

Ruud Veltenaar aan het werk

Ruud als spreker over:

Check hier mijn unieke inspirimenten
met mega veel impact

WHAT’S HOT – TOP 5

Meest geboekt

Altijd actueel

Nieuw in 2023

Omarm chaos

Mega transities

Opnieuw verbinden

Vitale oplossingen

Mijn rol en track record als

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor.

Als progressor werk ik continu, zomer en winter, aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij.

Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Als Homo Verus, ben ik onderdeel van zowel de natuur als de samenleving. Daarom leef en werk ik binnen de planetaire grenzen en het menselijk potentieel.

Impact investor
Duurzaam ondernemer
Thought Leader
Impact investor

DOING WELL BY DOING GOOD

Als impact investeer heb ik de afgelopen 20 jaar enkele grote en kleine fondsen mogen leiden. De bedoeling was helder en simpel; de wereld een stap verder helpen. Wat is er als financier en investeerder leuker dan een goed rendement te halen door middel van echte vooruitgang te creëren voor zoveel mogelijk mensen op alle continenten?

Meer dan 8 miljard dollar heb ik via deze fondsen mogen investeren in start-up’s, scale-ups, projecten en de internationalisering van succesvolle ondernemingen.  We waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002) en Tesla (2003). Als co-investeerder waren we betrokken bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

Vanaf 2019 ben ik als investeerder uitsluitend nog op kleine schaal actief en betrokken bij diverse eigen vennootschappen en projecten, zoals Speakers for Good.

Mijn internationale ervaring als impact investor en opgedane kennis over vele sectoren helpen mij in mijn werk als spreker, schrijver en publicist. Mijn veelal hilarische anekdotes komen dan ook bijna altijd uit eigen praktijk.

Duurzaam ondernemer

INSPIRED BY NATURE

Als impact investor lag de nadruk vooral op duurzaam ondernemen met de focus  op het creëren van waarde op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Niet zelden heb ik mij laten leiden door de biometica of biomimicry, – de wetenschap en de kunst van het afkijken van de beste biologische ideeën en concepten in de natuur. Als inspiratie voor toepassingen in onze menselijke wereld en om onze economie, maatschappij en samenleving te verbeteren en meer duurzaam te maken.

Als impact investor en duurzaam ondernemer was ik betrokken bij projecten met onder andere het Biomimicry Institute, Threshold Foundation en de Leonardo Dicaprio Foundation.

Voor eigen rekening en risico heb ik als financier en/of als founder aan de wieg gestaan van onder andere Silvac (ICT – verkocht aan RAET in 1992), Planet Internet (verkocht aan KPN in 1996), Park-line en Parkmobile (verkocht aan BMW in 2016).

In 2022 ben ik gestart met Speakers for Good en achter de schermen wordt gewerkt aan Events for Good (introductie in 2023) en de Academy for Good.

Thought Leader

INSPIRING PEOPLE WITH INNOVATIVE IDEAS

Als thought leader ben ik bijna dertig jaar trouw gebleven aan mijn bedoeling en niet-onderhandelbare waarden. Ook wanneer de meerderheid het oneens was of de hoon op mij neerdaalde.

Belangrijke principes: compassie, empatisch luisteren,”walk the talk”, delen van enthousiasme, zelfontwikkeling en vergaren relevante kennis en feiten. En ook openstaan voor kritiek en je eigen belemmerende overtuigingen en (voor)oordelen durven loslaten.

Na mijn studies en vrijwilligerswerk kreeg mijn carrière glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987].

Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuursvoorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996].

Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998].

Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en fusie van Park-line en Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW.

In 2022 heb ik Speakers For Good opgericht, een internationaal boutique sprekersbureau in Amsterdam. Uniek in zijn soort omdat het 100% ‘purpose driven’ is. Een speakers agency voor één planeet en alles dat daarop leeft, inclusief 8 miljard mensen.

Scientivist & Friskijker
Filosoof & Dwarsdenker
Homo Verus
Scientivist & Friskijker

LEARNING IS ALWAYS REBELLION

Ik beschouw mijzelf als een gepassioneerde en rebelse scientivist, die dagelijks mensen en organisaties helpt de wereld te creëren waarnaar bijna iedereen verlangt. Ik roep op tot reflectie en beweging en doe een niet-vrijblijvend appel op het hoofd en hart, zonder mensen of organisaties in het harnas te jagen. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet en laat.

Ik pas de wetenschap pragmatisch toe in mijn dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over extinctie. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder. Op basis van vitale ideeën en oplossingen die echte vooruitgang creëren.

Filosoof & Dwarsdenker

LIVE – LEARN – LOVE – LEAVE a LEGACY

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York en business administration (Boston) helpen mij om wetenschap, filosofie en de aandienende toekomst te emanciperen. Niet alleen door mensen en organisaties te laten zien hoe toegankelijk dit is, maar vooral ook door hen te stimuleren er iets concreets mee te doen. Bijvoorbeeld echte vooruitgang te creëren, en niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Ik ben niet hinderlijk optimistisch en meer friskijker dan zwartkijker en beschouw de serieuze uitdagingen van de mensheid graag in het schijnbaar lichte, alledaagse hier en nu.

Als toekomstfilosoof versta ik de kunst van het vragenstellen aan de hand van de grote filosofen. Dat leidt tot meer bewustwording en reflecties en is belangrijk in een tijdperk van nepnieuws, waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen en opinies al snel de schijnwaarde krijgen van waarheid en  feiten.

Het resultaat is dat ik mensen en organisaties stimuleer om zichzelf en anderen wezenlijke en waarachtige vragen te stellen die verrassen en aan het denken zet. Hierdoor leiden reflecties en gesprekken tot meer verdieping en verbinding. Met de ander, met jezelf én met de bedoeling.

Homo Verus

LIVE BETTER – HELP MORE – WONDER OFTEN

Geboren, getogen in Amsterdam en woonachtig in De Haag met mijn lieve Jeannette. Vader van Martine, Floyd en Eva.

In mijn lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. De gewenste opvolger van de Homo Economicus.

Het ‘soort’ Homo Economicus heeft mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en soms ook immoreel zijn.

Als Homo Verus leef en werk ik vanuit het besef dat ook mensen onderdeel zijn van de natuur, in plaats van bijvoorbeeld rentmeester of de immorele exploitant.  En dat we ons anders, in radicale afhankelijkheid, moeten verbinden met elkaar en met de natuur.

Altijd impact

Beste vóór de wereld

Voor elk inspiriment

Zes principes

Opmaat naar impact en hoge beoordelingen op basis van zes principes die altijd centraal staan.

Voor elke deelnemer

Uniek naslagwerk

Na afloop van het event kan elke deelnemer een uniek naslagwerk downloaden voor blijvende inspiratie.

Voor jou

Impactvol event

Waarom kiezen opdrachtgevers voor mij en komen ze telkens weer terug?

Klik hier voor mijn manifesto…

Menu