Ruud Veltenaar: Trendwatcher…? Nee – echt heel anders!

Friskijker, toekomstdenker en progressor voor inspirerend leiderschap en duurzaam ondernemen

“We live in soap bubbles, who are beautiful, but also unreal.”

Bewustzijn, verlangen, verbinden
en manifesteren

Ik ben veel meer toekomstdenker en -maker dan trendwatcher of futuroloog. Als filosoof denk ik na over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving en het markeerpunt waar we nu als mensheid staan.

Welke route kiezen we naar het onvermijdelijke en onomkeerbare: de wereld waarnaar we allemaal verlangen? Een beter wereld, met een meer duurzame leefomgeving en meer gelijkheid en rechtvaardigheid. Een wereld waarnaar we allemaal verlangen en die we zelf kunnen creëren!

Als de meeste grote problemen veroorzaakt zijn door mensen, dan zij wij toch ook de oplossing? En daar is meer voor nodig dan een beetje technologie, miljarden nieuwe bomen, duizenden windmolens en andere utopieën van ecomodernisten en singularisten.

Het vraagt om een MEXIT [dank Thomas Rau]: een exit van onze manier van denken – onze mindset. Het moet niet alleen slimmer, sneller en duurzamer; het moet vooral ook menselijker en minder. Een stuk minder.

Ik stimuleer mensen en organisaties om zich nog meer bewust te worden van de enorme uitdagingen waarvoor we als mensheid staan. Ik duid de toekomst en toon de samenhang. Dat schept duidelijkheid, inzicht en een sterk verlangen naar een betere wereld. En ook naar concrete oplossingen voor serieuze problemen, die natuurlijk voorhanden zijn.

Technologie lost niet alles op en zorgt zelfs voor nieuwe uitdagingen. Duurzaamheid is de enige richting, maar geen medicijn voor alle problemen. We zullen zelf ook moeten veranderen. In ons denken, doen en laten. Wat we eten en hoe we reizen. Waarom we werken en wat we voor andere mensen willen betekenen. En dat is niet eenvoudig, want mensen kunnen wel veranderen maar willen niet veranderd worden.

Natuurlijk kun je de verandering zijn die je graag in de wereld ziet. Maar om echt impact te maken moeten we onze verlangens en ambities verbinden. En vanuit deze verlangenverstrengeling in actie komen. In radicale afhankelijk. Voor het algemeen belang: De Bedoeling.

Trendwatcher of futuroloog?

Onze toekomst past niet in een notendop

Mijn inspirimenten en boeken zijn anders en gaan een stuk verder dan het doorsnee werk van de gemiddelde trendwatcher of futuroloog. Natuurlijk spreek en schrijf ik ook over exponentiële technologieën en vertaal ik deze naar de impact op ons leven en werk. Wie doet dat niet? Maar ik heb ook gerenommeerde hightech bedrijven geleid. En zelfs een paar opgericht en succesvol laten landen bij o.a. KPN, BMW en Black Rock. Ik praat er niet alleen over, ik praktiseer het ook.

Verder plaats ik trends en ontwikkelingen in een veel bredere maatschappelijke en sociale context.  Dat is ook logisch met mijn achtergrond als filosoof en scientivist. Technologie en ethiek? Kunstmatige intelligentie en inclusiviteit? Internet of Things en veiligheid? Smarter is good and faster is good. But more Human in Great!

Ik ben dus geen technologie fetisj met een sensor in zijn nek. Wel ben ik een humanist die gelooft dat wetenschappelijke en technologische vooruitgang de mensheid  en onze planeet moet dienen en niet alleen een paar Silicon Valley biljonairs nog meer biljonair moeten maken dan ze al zijn.

Mijn rol en track record als

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als thought leader, serial entrepreneur, impact investor en motivational speaker.  Ook ben ik (co-)auteur van de best seller ‘Once Upon A Future’.

Verder ben ik actief als ambassadeur voor de 17 SDG’s van de Verenigde Naties  en werk ik als progressor elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij. Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Tenslotte ben ik een Homo Verus, en als zodanig onderdeel van zowel de natuur als de samenleving.

Meer over mijn denken, doen en laten als:
Spreker
Toekomstdenker
SDG Ambassadeur
Progressor
Ondernemer & 'Thought Leader'
Spreker

Met ruim 300 inspirimenten per jaar en met hoge beoordelingen voor in houd en performance, behoor ik tot de meest gevraagd en best beoordeelde sprekers in de markt. Ik spreek op alle continenten over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving. Tijdens mijn lezingen doe ik een appel op het hoofd en het hart en stimuleer ik mensen en organisaties om hun onbegrensde potentieel te benutten en in actie te komen. Om vanuit bewustzijn en verlangenverstrengeling een meer duurzame en eerlijke wereld te creëren. Een wereld waarnaar we allemaal verlangen.

Samenvattend: inhoud, samenhang en impact door ‘practise what you preach’ op basis van een brede ervaring en duidelijke visie

Toekomstdenker

Als filosoof en friskijker ben ik veel meer een toekomstdenker dan trendwatcher. Verder ben ik als progressor veel meer een toekomstmaker, dan een futuroloog  die over de toekomst praat en deze zelfs voorspelt.

Verder is het vrij simpel. Er bestaat maar één toekomst, namelijk degene die je zelf creëert. De wereld die we nu kennen hangt aan het infuus en ligt op intensive care. Er wordt een nieuwe wereld geboren. Een wereld waarnaar we allemaal verlangen, maar waarvan we nog niet precies weten hoe deze eruit ziet. Een betere, meer duurzame en eerlijke wereld, die we uitsluitend in radicale afhankelijkheid kunnen creëren. En als we het niet zelf doen, dan zal Moeder natuur ons een handje helpen en uiteindelijk daartoe dwingen.

So hé, what about you? And if not you, then Who? And if not now, then When? And if not here, then Where?

SDG Ambassadeur

Ik ben ambassadeur voor de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Daarmee behoor ik tot een kleine groep inspirerende en invloedrijke sprekers en schrijvers die wereldwijd bekendheid geven aan deze doelstellingen en de noodzaak tot partnerships en versnelde actie.

Waar mogelijk gebruik ik wereldwijd mijn netwerk en podia om de bekendheid en ambities rond de SDG’s te vergroten en de meest kwetsbare als eerste te bereiken. Als SDG ambassador zet ik mij in voor de realisatie van de doelstellingen en inspireer ik andere mensen en organisaties hetzelfde te doen.

Progressor

Ik ben meer Progressor dan professor. Het gaat tenslotte niet om wat je meent te weten en doceert, maar vooral om wat je zelf bijdraagt en creëert. Aantoonbare progressie als voorbeeld, om mensen en organisaties te stimuleren hetzelfde te doen. Meer vooruitgang voor alles dat leeft op onze planeet, binnen de grenzen van de ecosystemen. Zo creëren leiders nieuwe leiders, waar managers veelal uitsluitend volgelingen mobiliseren.

De achterliggende jaren heb ik colleges en lezingen mogen verzorgen op diverse universiteiten en business schools over de hele wereld. Van de relatief onbekende academie International Schools of Business Management in Londen tot aan MIT’s Sloan School of Management in Boston.

Ondernemer & 'Thought Leader'

Na mijn studies filosofie en business administration kreeg mijn carrière pas echt glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987]. Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuurs-voorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996]. Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998]. Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en integratie van Park-line in Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW. Zeer recent heb ik Speakers For Good opgericht [2020], een internationaal boutique sprekersbureau dat in zijn soort als enige 100% ‘purpose driven’ is.

Moderator
Auteur
Scientivist
Impact investor
Homo Verus
Moderator

Regelmatig combineer ik mijn rol als spreker met die van moderator of  dagvoorzitter. In mijn kwetsbaarheid verleid ik andere om zich open te stellen en durf ik grenzen op te zoeken. Ik versta de kunst om op natuurlijke wijze de juiste sfeer op te roepen voor discussie en debat. Ik verbind onderwerpen en mensen in de wederzijdse zoektocht naar de kern van de zaak. Ik improviseer makkelijk en hoe kritischer de vraag of debat, hoe meer ik in mijn kracht kom.

Samenvattend: inhoud, empathisch, scherp en onafhankelijk.

Auteur

Samen met Leen Zevenbergen ben ik de auteur van de best seller ‘Once Upon A Future’ dat in drie talen (Nl, Eng, Spa) beschikbaar is/komt. Eerste druk betreft 10.000 exemplaren en Betram + De Leeuw uit Haarlem is de uitgever (voor Europa).

Adembenemend, groots en alles overziend – Once Upon A Future herschrijft niet alleen de bedoeling, maar werpt ook nieuw licht op de toekomst van alles en iedereen. En hoe je deze zelf kunt creëren.

Scientivist

Ik ben meer Scientivist dan scientist. Ik jaag zelden mensen en organisaties in het harnas, maar roep wel op tot reflectie en beweging. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet.

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York) en Business Administration (in Boston), helpen mij dagelijks de zin van onzin en doel van de bedoeling te scheiden. Ik  pas wetenschap pragmatisch toe in ons dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over het klimaat. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder…..

Impact investor

Ik ben bijna 20 jaar actief geweest als impact investor en heb in deze rol mijn sporen ruim verdiend. Van 2000 tot 2009 was ik bestuursvoorzitter van Net Ventures en werden tientallen miljoenen euro geïnvesteerd in high-tech startups in Europa en de VS. Een joint venture en samenwerking met een investeringsfonds van Fentener van Vlissingen bracht mijn ‘geesteskind’ Parkmobile naar bijna alle continenten. Van 2010 tot 2019 was ik parttime CIO van het impact venture fund ‘Merestes’ en kon ik namens drie families enkele miljarden dollars in honderden bedrijven en projecten investeren, veelal in het verlengde van de 17 SDG’s en in samenwerking met UNOPS.

Homo Verus

Ik ben 62 jaar, vader van twee dochters en een zoon. Ik ben getrouwd met mijn lieve Jeannette en samen hebben we acht kinderen.

In mijn  lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. Als opvolger van de Homo Sapiens en de Homo Economicus. Volgens prof. Yuval Harari is de Homo Sapiens het meest roofzuchtige soort dat ooit heeft geleefd. Wij doden meer dan 3500 dieren per seconde; om op te eten. Als Homo Economicus hebben wij mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en onze welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en immoreel zijn. Volgens het World Economic Forum [2020] zijn bijna al onze grote uitdagingen ecologisch van aard. Problemen die we zelf hebben veroorzaakt. Vooral de laatste 50 jaar. Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en schaarse grondstoffen.

Daarmee is een nieuw tijdperk aangebroken. Het antropogeen is het tijdperk waarin de Homo Verus het stokje overneemt. Een nieuw bewustzijn dat ons weer doet beseffen dat we onderdeel van de natuur zijn, in plaats van rentmeester of exploitant. Een tijdperk waarin we ons anders verbinden met elkaar en met de natuur. Doe je mee?

Menu