Be the Change You Want to See in the World!

Juist op die momenten dat alles er hopeloos uitziet, hebben we een reële kans om na te denken en te transformeren in iets beters: wat de rups het einde van de wereld noemt, noemen wij een vlinder! Een interessante reflectie nu we midden in een pandemie zitten.

Wie we nu zijn, is niet wie we vorig jaar, vorige week, gisteren of zelfs maar een minuut geleden waren. Het leven staat nooit stil, wat we ook doen. Verandering is de aard van het bestaan – onze gedachten, gevoelens, overtuigingen, ideeën, zelfs onze relaties zijn net zo veranderlijk als regen en zonneschijn, of dag en nacht. Maar hoe onvermijdelijk verandering ook is, ze is niet altijd welkom of gemakkelijk om mee om te gaan. Het kan onze wereld overhoop halen en veel tegenstrijdige gevoelens oproepen.

Maar juist op die momenten dat alles er hopeloos uitziet, hebben we een reële kans om uit te groeien tot iets beters: wat de rups het einde van de wereld noemt, noem ik een vlinder!

De reis naar zo’n transformatie verloopt soepeler als we afstand kunnen nemen van woede, angst of verdriet en even op adem kunnen komen, voordat de emotie het overneemt. Dan kunnen we de kwestie laten passeren, want zelfs die gevoelens die zo enorm, belangrijk of overweldigend lijken, blijven niet hetzelfde. Mettertijd zal wat nu voor ons van vitaal belang is, snel aan belang inboeten.

Als we dit weten, kunnen we beter met verandering omgaan. Als gedachten komen en gaan, als we emoties als golven op en neer zien gaan, als fysieke, emotionele of mentale pijn gevoeld wordt en dan weer verdwijnt, zien we hoe dit komen en gaan van toepassing is op alles, zelfs onze ademhaling. Dit gevoel voor ritme leert ons dat, als we maar lang genoeg wachten, zelfs de donkerste tijden voorbij zullen gaan.

Mahatma Gandhi zei ooit: “Je moet de verandering zijn die je in de wereld wilt zien.” Met andere woorden, hoewel veranderingen in het leven onvermijdelijk zijn, kunnen we ook persoonlijke veranderingen in gang zetten, zodat we de uitdaging aankunnen en daardoor een groter en beter mens worden. Hoe doen we dat? Wij geloven dat de beste manieren zijn om te erkennen dat verandering onvermijdelijk is, dat er altijd potentieel is voor positieve verandering in elk moment en om gegrond te blijven en in contact te blijven met onze vrede.

1. Alle dingen komen en gaan

Alles wat nu gebeurt zal veranderen in iets anders; elke gedachte en elk gevoel, hoe intens of dramatisch ook, zal op een dag onbelangrijk zijn. Zonder verandering in onszelf worden we verstikt en stagneren we. Omdat niets eeuwig duurt, kunnen we elk moment waarderen, volledig en wel, wetende dat het nooit meer zal gebeuren. Komen tot een stille plaats, adem zachtjes in en uit, in stilte herhalend: En ook dit zal voorbijgaan.

2. Elke dag begint opnieuw

We hebben altijd de mogelijkheid om angst om te zetten in moed, egoïsme in vriendelijkheid en verlies in een nieuw begin, net zoals palmbomen modderig regenwater omzetten in zoete kokosmelk. Het is lente en er barst nieuw leven uit, en op dezelfde manier zijn ook wij in staat om in elk moment een nieuw leven voor onszelf te creëren. Het leven draait immers om het niet hebben van antwoorden en het nemen van risico’s, allemaal zonder te weten wat er daarna gaat gebeuren. Zit stil, adem diep en vreugdevol, herhaal in stilte: Ik open mijn geest en hart voor nieuwe mogelijkheden.

Niemand kan teruggaan en een nieuw begin maken, maar iedereen kan vandaag beginnen en een nieuw einde maken…

3. Warm hart, koel hoofd

De sleutel tot transformatie is in staat zijn om met de golven mee te bewegen, om in de dip te peddelen zodat we klaar zijn om de volgende top te berijden. Meditatie creëert een ruimte waar momenten van pijn, verdriet, boosheid, angst, pijn, verwarring, twijfel en al onze andere tegenstrijdige emoties kunnen komen en gekend en zachtjes losgelaten kunnen worden. Het stelt ons in staat om aanwezig te zijn met wat er is en om verandering te accepteren, te eren en mee te gaan. Allerlei gedachten kunnen opkomen, of gevoelens, gewaarwordingen en beelden. We kijken toe, zonder te ontkennen, weg te duwen of vast te houden. We kunnen comfortabel rusten in stilte, zonder oordeel of discriminatie.

Zoals de adem in en uit komt, zo is het ook met het komen en gaan van alle verandering.
Adem rustig in en uit, en let op het natuurlijke ritme van je adem. Herhaal in stilte: Mag ik vredig zijn, mag ik meegaan met de veranderingen.

En geniet van elk moment, want het is een kostbaar geschenk!

Nieuwsbrief: ga je mee op expeditie?

Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief “Expedition 21” over de kolderieke reis door de 21e eeuw. Met inspirerende artikelen, knetterende podcasts en vlijmscherpe columns over mens, onmens, over het doel én de bedoeling.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Menu