Ruud Veltenaar: friskijker en toekomstdenker

Trendwatcher…? Maar dan ttly dffrnt!

“What would you do, if you were not afraid?”

Toekomst past niet in een notendop

Veel meer toekomstdenker dan trendwatcher

Als filosoof ben ik veel meer een toekomstdenker dan een trendwatcher. En als betrokken scientivist ben ik veel meer een toekomstmaker en progressor dan een futuroloog. In mijn werk als spreker, trendwatcher, schrijver en educator reflecteer ik de belangrijkste trends en ontwikkelingen en vertaal ik deze naar impact op ons leven en werk. Filosoof, toekomstdenker en trendwatcher: een unieke combinatie die zorgt voor een unieke belevenis.

De toekomst past niet in een notendop en een visie op de belangrijkste trends en ontwikkelingen gaat verder dan een parade van technologische gadgets of de stokpaardjes van de gangbare trendwatchers en ecomodernisten. In mijn inspirimenten verschaf ik als toekomstdenker en trendwatcher duidelijkheid over onze toekomst en bied ik concrete hoop op een meer duurzame wereld en veerkrachtige samenleving.

Wereld in transformatie

Omarm de chaos

Het is behoorlijk onrustig in de wereld en de onzekerheden nemen alsmaar toe. De mondiale onrust weerspiegelt ook de onrust in onszelf. Alles wat vanzelfsprekend is, komt meer en meer ter discussie te staan. Feitelijk leven we in een verandering van tijdperk. Een diepe verandering in ons denken, doen en laten.

Tijd kent geen richting meer en de richtingloosheid zal de chaos versterken en vergroten Het goede nieuws is dat de chaos ook de oplossing is. Het dwingt ons om onze overtuigingen los te laten en de mythes, waarin we zijn gaan geloven, te ontkrachten.

Het is een ongekend genoegen om in tijden van zo’n grote omwenteling te mogen leven. In radicale, onderlinge afhankelijkheid kunnen we samen de wereld creëren waarnaar iedereen verlangt. We hoeven de chaos alleen maar te omarmen en instrumenteel te maken.

TTLY DFFRNT

Trendwatcher voor unieke belevenis

Als trendwatcher en toekomstdenker spreek ik op alle continenten over onze wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving. Ik vertaal de relevante trends en ontwikkelingen naar jouw leven en werk. Of naar je sector en organisatie. Hoe anticipeer je op de ontketende toekomst en hoe maak je een bedrijf meer veerkrachtig in onstuimige tijden? Wat zijn de drijfveren en krachten achter de tien onvermijdelijke transities en wat betekent dit voor jou organisatie? En jouw leven?

Maak ook van jouw event een unieke belevenis

Trendwatcher: maar ttly dffrnt!

Trendwatcher voor innovatieve ondernemers

Als serieel ondernemer en voormalig impact investor spreek ik de taal van ondernemer en begrijp ik hun  uitdagingen. Welke trends en ontwikkelingen bieden unieke kansen die nu niet worden gezien en benut? Van Net Zero naar Net Positive.

Trendwatcher voor leiders en bestuurders

Met dan 20 jaar heb ik bedrijven geleid op bijna alle continenten. Klein en groot, soms beurs genoteerd. Leiderschap is ook mijn vakgebied op Nyenrode. Hoe leiden we onze organisaties vanuit de ontketende toekomst en waarom is moreel leiderschap onmisbaar?

Beste trendwatcher van of vóór de wereld?

Ik ben zeker niet de beste trendwatcher van de wereld, maar wel vóór de wereld. Ik geloof dat we op expeditie zijn naar Utopia voor realisten: een betere wereld. Alleen de route ernaar toe is hobbelig en uitdagend. Ga je mee op deze fascinerende expeditie?

Drijfveren achter trends en ontwikkelingen

Ecologie

Duurzaam

Klimaatverandering verandert alles. Net zoals het verlies aan biodiversiteit en de schade die we toebrengen aan het milieu en onze leefomgeving. Wat kunnen we nog doen?

Sociaal

Veerkrachtig

Toenemende ongelijkheid en migratie leiden tot meer sociale onrust. Minder welvaart als aanjager naar meer welzijn? Hoe zorgen we voor meer veerkracht en barmhartigheid?

Economie

Inclusief

Onbeheersbare schulden en toenemende inflatie voeren de boventoon. De mythe van economische groei wordt ontkracht. Waartoe leidt de schaarste van aardmetalen?

Technologie

Democratisch

Technologie leidt tot fragmentatie en holt de democratie verder uit. Smart en faster is good, but more human is Great. Hoe maken we van technologie een hefboom voor Good en voor iedereen?

Geo-politiek

Verlangenverstrengeling

Globalisering heeft meer welvaart gebracht en tegelijk de ongelijkheid vergroot. De spanningen tussen democratieën en autocratieën nemen verder toe. Waar vinden we rust en balans?

Chaos

Omwenteling

Hoe kunnen we de chaos met alle onzekerheden omarmen? En instrumenteel maken als aanjager van de transitie van onze systemen, instituten, bedrijven en gemeenschappen?

Trends en ontwikkelingen vertaald naar de praktijk

Maatwerk: unieke belevenis

Als trendwatcher en toekomstdenker verzorg ik  inspirimenten over de relevante ontwikkelingen met grote impact op ons leven en werk. Al mijn inspirimenten zijn maatwerk. Aansluiting op programma en achtergrond van de deelnemers is een voorwaarde voor maximaal resultaat. Samen selecteren we de relevante drijfveren en vertalen we deze naar de gewenste praktijk en doelgroep. Zo garandeer ik via maatwerk een maximale beleving en de gewenste impact.

Sectoren

Onvermijdelijke transities

Wat betekenen de trends en ontwikkeling voor specifieke sectoren, zoals onderwijs, zorg, landbouw en voedsel, energie en mobiliteit, investeerders en banken, bouw en wonen….

Bedrijven

Netto Positief

Hoe kun je als bedrijf het beste anticiperen op de ontketende toekomst en de transitie naar Netto Positief vormgeven? Hoe maak ik mijn bedrijf toekomstbestendig?

Overheid

Eén voor allen

Hoe vinden we als overheid weer aansluiting bij de samenleving en hoe moeten we ons anders gaan verhouden tot de heftig en wezenlijk veranderende omgeving?

Leiderschap

Walk the talk

Hoe geven we leiding aan de transitie van onze eigen organisatie en verandering van systemen? Waar vinden we de moed en wijsheid om het goede te doen; ook wanneer niemand kijkt?

Ondernemerschap

Beste vóór de wereld

Hoe verbeter ik in turbulente tijden mijn prestaties en resultaten? In alle aspecten. Voor iedereen. Altijd en overal. Waar liggen de kansen die ik nu niet zie, laat staan benut?

Werk en leven

Ik, wij en zij

Hoe maken we onzekerheden instrumenteel en is het mogelijk de chaos te omarmen als aanjager voor fundamentele veranderingen in ons leven en in ons werk?

Mijn rol en track record als

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor.

Als progressor werk ik elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij.

Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Als Homo Verus, ben ik onderdeel van zowel de natuur als de samenleving en daarom leef en werk ik binnen de grenzen van onze planeet en het menselijk potentieel.

Impact investor
Duurzaam ondernemer
Thought Leader
Impact investor

DOING WELL BY DOING GOOD

Als impact investeer heb ik de afgelopen 20 jaar enkele grote en kleine fondsen mogen leiden. De bedoeling was helder en simpel; de wereld een stap verder helpen. Wat is er als financier en investeerder leuker dan een goed rendement te halen door middel van echte vooruitgang te creëren voor zoveel mogelijk mensen op alle continenten?

Meer dan 8 miljard dollar heb ik via deze fondsen mogen investeren in start-up’s, scale-ups, projecten en de internationalisering van succesvolle ondernemingen.  We waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002) en Tesla (2003). Als co-investeerder waren we betrokken bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

Vanaf 2019 ben ik als investeerder uitsluitend nog op kleine schaal actief en betrokken bij diverse eigen vennootschappen en projecten, zoals Speakers for Good.

Mijn internationale ervaring als impact investor en opgedane kennis over vele sectoren helpen mij in mijn werk als spreker, schrijver en publicist. Mijn veelal hilarische anekdotes komen dan ook bijna altijd uit eigen praktijk.

Duurzaam ondernemer

INSPIRED BY NATURE

Als impact investor lag de nadruk vooral op duurzaam ondernemen met de focus  op het creëren van waarde op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Niet zelden heb ik mij laten leiden door de biometica of biomimicry, – de wetenschap en de kunst van het afkijken van de beste biologische ideeën en concepten in de natuur. Als inspiratie voor toepassingen in onze menselijke wereld en om onze economie, maatschappij en samenleving te verbeteren en meer duurzaam te maken.

Als impact investor en duurzaam ondernemer was ik betrokken bij projecten met onder andere het Biomimicry Institute, Threshold Foundation en de Leonardo Dicaprio Foundation.

Voor eigen rekening en risico heb ik als financier en/of als founder aan de wieg gestaan van onder andere Silvac (ICT – verkocht aan RAET in 1992), Planet Internet (verkocht aan KPN in 1996), Park-line en Parkmobile (verkocht aan BMW in 2016).

In 2022 ben ik gestart met Speakers for Good en achter de schermen wordt gewerkt aan Events for Good (introductie in 2023) en de Academy for Good.

Thought Leader

INSPIRING PEOPLE WITH INNOVATIVE IDEAS

Als thought leader ben ik bijna dertig jaar trouw gebleven aan mijn bedoeling en niet-onderhandelbare waarden. Ook wanneer de meerderheid het oneens was of de hoon op mij neerdaalde.

Belangrijke principes: compassie, empatisch luisteren,”walk the talk”, delen van enthousiasme, zelfontwikkeling en vergaren relevante kennis en feiten. En ook openstaan voor kritiek en je eigen belemmerende overtuigingen en (voor)oordelen durven loslaten.

Na mijn studies en vrijwilligerswerk kreeg mijn carrière glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987].

Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuursvoorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996].

Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998].

Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en fusie van Park-line en Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW.

In 2022 heb ik Speakers For Good opgericht, een internationaal boutique sprekersbureau in Amsterdam. Uniek in zijn soort  omdat het 100% ‘purpose driven’ is. Een speakers agency voor één planeet en alles dat daarop leeft, inclusief 8 miljard mensen.

Scientivist & Friskijker
Filosoof & Dwarsdenker
Homo Verus
Scientivist & Friskijker

LEARNING IS ALWAYS REBELLION

Ik beschouw mijzelf als een gepassioneerde en rebelse scientivist, die dagelijks mensen en organisaties helpt de wereld te creëren waarnaar bijna iedereen verlangt. Ik roep op tot reflectie en beweging en doe een niet-vrijblijvend appel op het hoofd en hart, zonder mensen of organisaties in het harnas te jagen. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet en laat.

Ik pas de wetenschap pragmatisch toe in mijn dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over extinctie. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder. Op basis van vitale ideeën en oplossingen die echte vooruitgang creëren.

Filosoof & Dwarsdenker

LIVE – LEARN – LOVE – LEAVE a LEGACY

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York en business administration (Boston) helpen mij om wetenschap, filosofie en de aandienende toekomst te emanciperen. Niet alleen door mensen en organisaties te laten zien hoe toegankelijk dit is, maar vooral ook door hen te stimuleren er iets concreets mee te doen. Bijvoorbeeld echte vooruitgang te creëren, en niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Ik ben niet hinderlijk optimistisch en meer friskijker dan zwartkijker en beschouw de serieuze uitdagingen van de mensheid graag in het schijnbaar lichte, alledaagse hier en nu.

Als toekomstfilosoof versta ik de kunst van het vragenstellen aan de hand van de grote filosofen. Dat leidt tot meer bewustwording en reflecties en is belangrijk in een tijdperk van nepnieuws, waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen en opinies al snel de schijnwaarde krijgen van waarheid en  feiten.

Het resultaat is dat ik mensen en organisaties stimuleer om zichzelf en anderen wezenlijke en waarachtige vragen te stellen die verrassen en aan het denken zet. Hierdoor leiden reflecties en gesprekken tot meer verdieping en verbinding. Met de ander, met jezelf én met de bedoeling.

Homo Verus

LIVE BETTER – HELP MORE – WONDER OFTEN

Geboren, getogen in Amsterdam en woonachtig in De Haag met mijn lieve Jeannette. Vader van Martine, Floyd en Eva.

In mijn lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. De gewenste opvolger van de Homo Economicus.

Het ‘soort’ Homo Economicus heeft mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en soms ook immoreel zijn.

Als Homo Verus leef en werk ik vanuit het besef dat ook mensen onderdeel zijn van de natuur, in plaats van bijvoorbeeld rentmeester of de immorele exploitant.  En dat we ons anders, in radicale afhankelijkheid, moeten verbinden met elkaar en met de natuur.

Altijd impact

Beste voor de wereld

Voor elk inspiriment

Zes principes

Opmaat naar impact en hoge beoordelingen op basis van zes principes die altijd centraal staan.

Voor elke deelnemer

Uniek naslagwerk

Na afloop van het event kan elke deelnemer een uniek naslagwerk downloaden voor blijvende inspiratie.

Voor jou

Impactvol event

Waarom kiezen opdrachtgevers voor mij en komen ze telkens weer terug?

Ruud Veltenaar aan het werk
Menu