Ruud Veltenaar: meer friskijker en toekomstdenker

Trendwatcher…? Maar dan ttly dffrnt!

“What would you do, if you were not afraid?”

Toekomst past niet in een notendop

Veel meer toekomstdenker dan trendwatcher

Trends en ontwikkelingen met mega impact

Als filosoof ben ik veel meer een toekomstdenker dan een trendwatcher. En als betrokken scientivist ben ik veel meer een toekomstmaker dan een futuroloog. In mijn werk als spreker, trendwatcher, schrijver en faculty member aan Nyenrode, onderzoek ik de belangrijkste trends en ontwikkelingen en vertaal ik deze naar impact op ons leven en werk. Filosoof, toekomstdenker en trendwatcher: een unieke combinatie die zorgt voor een unieke belevenis.

Humor en kwinkslagen

Is er iets grappiger dan serieuze trendwatchers en futurologen die praten over turbulente tijden, vitale ideeën voor de wereld van morgen en de transformatie naar een volgende fase in onze beschaving?

Met kwinkslagen duid ik als trendwatcher en toekomstdenker een onrustige wereld die kolderiek genoeg is om met een knipoog te benaderen. Hoe serieus de uitdagingen en impact op ons leven en werk ook zijn. Met de juiste mindset is er altijd hoop!

Duidelijkheid en concrete hoop op betere wereld

Het is knap onrustig in onze wereld en het lijkt of we van crisis naar crisis struikelen. We staan dan ook aan de vooravond van een nieuw tijdperk en een transitie naar een volgende fase in onze beschaving is onafwendbaar. Wat staat ons allemaal nog meer te wachten? Waar liggen de kansen die we nu niet zien? Als trendwatcher verschaf ik duidelijkheid over de toekomst en bied ik hoop op een betere, eer duurzame wereld en veerkrachtige samenleving.

Hartverwarmende reacties

Voor mij zijn hoge beoordelingen en reacties de resultante van de bedoeling. Impact! Over mijn inspirimenten wordt altijd lang nagepraat. Dagen weken, maanden en soms zelfs nog jaren later. De persoonlijke reacties zijn altijd intens en bijna zonder uitzondering hartverwarmend.

Unieke belevenis met impact

Maak het onvergetelijk

Beste trendwatcher vóór en niet van de wereld

Ik streef er niet naar om de beste trendwatcher van de wereld te worden, zolang ik maar de beste toekomstdenker vóór de wereld ben.  Ik geloof dat we op expeditie zijn naar Protopia: een betere wereld. Alleen de route ernaar toe is hobbelig en uitdagend. Ga je mee op deze fascinerende expeditie?

Trendwatcher voor leiders en alle dappere mensen

Met dan 20 jaar heb ik bedrijven geleid op bijna alle continenten. Klein en groot, soms beurs genoteerd. Leiderschap is ook mijn vakgebied op Nyenrode. Wat zijn de eminenten trends en ontwikkelingen en hoe anticiperen we optimaal op de aandienende toekomst? En waarom is leiden vanuit de ontketende toekomst zo belangrijk?

Trendwatcher voor ondernemers en alle innovatieve geesten

Als serieel ondernemer en voormalig impact investor spreek ik de taal van ondernemers en begrijp ik hun uitdagingen. Welke trends en ontwikkelingen bieden unieke kansen die nu niet worden gezien en dus niet worden benut? Hoe maken we onze bedrijven weer veerkrachtig en Netto Positief?

Trends en ontwikkelingen

Waar gaan mijn verhalen over?

Ik ben een toekomstdenker en trendwatcher die boeiende en inspirerende verhalen vertelt over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving. Over onze grote uitdagingen en de vitale oplossingen voor de wereld van morgen. En wat dit allemaal betekent voor bijvoorbeeld overheden, bedrijven en samenlevingen. En voor onszelf, thuis en op het werk.

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk en we leven in een cruciaal decennium. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen. Wat betekent dat voor jouw leven en werk? En voor jouw bedrijf en sector? Hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op het onvermijdelijke? Een ontketende toekomst met grote uitdagingen. Waar liggen de kansen die we nu niet zien, laat staan benutten.

Ruud Veltenaar aan het werk

Ruud als trendwatcher over:

Mijn rol en track record als

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor.

Als progressor werk ik elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij.

Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Als Homo Verus, ben ik onderdeel van zowel de natuur als de samenleving en daarom leef en werk ik binnen de grenzen van onze planeet en het menselijk potentieel.

Impact investor
Duurzaam ondernemer
Thought Leader
Impact investor

DOING WELL BY DOING GOOD

Als impact investeer heb ik de afgelopen 20 jaar enkele grote en kleine fondsen mogen leiden. De bedoeling was helder en simpel; de wereld een stap verder helpen. Wat is er als financier en investeerder leuker dan een goed rendement te halen door middel van echte vooruitgang te creëren voor zoveel mogelijk mensen op alle continenten?

Meer dan 8 miljard dollar heb ik via deze fondsen mogen investeren in start-up’s, scale-ups, projecten en de internationalisering van succesvolle ondernemingen.  We waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002) en Tesla (2003). Als co-investeerder waren we betrokken bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

Vanaf 2019 ben ik als investeerder uitsluitend nog op kleine schaal actief en betrokken bij diverse eigen vennootschappen en projecten, zoals Speakers for Good.

Mijn internationale ervaring als impact investor en opgedane kennis over vele sectoren helpen mij in mijn werk als spreker, schrijver en publicist. Mijn veelal hilarische anekdotes komen dan ook bijna altijd uit eigen praktijk.

Duurzaam ondernemer

INSPIRED BY NATURE

Als impact investor lag de nadruk vooral op duurzaam ondernemen met de focus  op het creëren van waarde op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Niet zelden heb ik mij laten leiden door de biometica of biomimicry, – de wetenschap en de kunst van het afkijken van de beste biologische ideeën en concepten in de natuur. Als inspiratie voor toepassingen in onze menselijke wereld en om onze economie, maatschappij en samenleving te verbeteren en meer duurzaam te maken.

Als impact investor en duurzaam ondernemer was ik betrokken bij projecten met onder andere het Biomimicry Institute, Threshold Foundation en de Leonardo Dicaprio Foundation.

Voor eigen rekening en risico heb ik als financier en/of als founder aan de wieg gestaan van onder andere Silvac (ICT – verkocht aan RAET in 1992), Planet Internet (verkocht aan KPN in 1996), Park-line en Parkmobile (verkocht aan BMW in 2016).

In 2022 ben ik gestart met Speakers for Good en achter de schermen wordt gewerkt aan Events for Good (introductie in 2023) en de Academy for Good.

Thought Leader

INSPIRING PEOPLE WITH INNOVATIVE IDEAS

Als thought leader ben ik bijna dertig jaar trouw gebleven aan mijn bedoeling en niet-onderhandelbare waarden. Ook wanneer de meerderheid het oneens was of de hoon op mij neerdaalde.

Belangrijke principes: compassie, empatisch luisteren,”walk the talk”, delen van enthousiasme, zelfontwikkeling en vergaren relevante kennis en feiten. En ook openstaan voor kritiek en je eigen belemmerende overtuigingen en (voor)oordelen durven loslaten.

Na mijn studies en vrijwilligerswerk kreeg mijn carrière glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987].

Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuursvoorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996].

Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998].

Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en fusie van Park-line en Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW.

In 2022 heb ik Speakers For Good opgericht, een internationaal boutique sprekersbureau in Amsterdam. Uniek in zijn soort  omdat het 100% ‘purpose driven’ is. Een speakers agency voor één planeet en alles dat daarop leeft, inclusief 8 miljard mensen.

Scientivist & Friskijker
Filosoof & Dwarsdenker
Homo Verus
Scientivist & Friskijker

LEARNING IS ALWAYS REBELLION

Ik beschouw mijzelf als een gepassioneerde en rebelse scientivist, die dagelijks mensen en organisaties helpt de wereld te creëren waarnaar bijna iedereen verlangt. Ik roep op tot reflectie en beweging en doe een niet-vrijblijvend appel op het hoofd en hart, zonder mensen of organisaties in het harnas te jagen. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet en laat.

Ik pas de wetenschap pragmatisch toe in mijn dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over extinctie. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder. Op basis van vitale ideeën en oplossingen die echte vooruitgang creëren.

Filosoof & Dwarsdenker

LIVE – LEARN – LOVE – LEAVE a LEGACY

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York en business administration (Boston) helpen mij om wetenschap, filosofie en de aandienende toekomst te emanciperen. Niet alleen door mensen en organisaties te laten zien hoe toegankelijk dit is, maar vooral ook door hen te stimuleren er iets concreets mee te doen. Bijvoorbeeld echte vooruitgang te creëren, en niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Ik ben niet hinderlijk optimistisch en meer friskijker dan zwartkijker en beschouw de serieuze uitdagingen van de mensheid graag in het schijnbaar lichte, alledaagse hier en nu.

Als toekomstfilosoof versta ik de kunst van het vragenstellen aan de hand van de grote filosofen. Dat leidt tot meer bewustwording en reflecties en is belangrijk in een tijdperk van nepnieuws, waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen en opinies al snel de schijnwaarde krijgen van waarheid en  feiten.

Het resultaat is dat ik mensen en organisaties stimuleer om zichzelf en anderen wezenlijke en waarachtige vragen te stellen die verrassen en aan het denken zet. Hierdoor leiden reflecties en gesprekken tot meer verdieping en verbinding. Met de ander, met jezelf én met de bedoeling.

Homo Verus

LIVE BETTER – HELP MORE – WONDER OFTEN

Geboren, getogen in Amsterdam en woonachtig in De Haag met mijn lieve Jeannette. Vader van Martine, Floyd en Eva.

In mijn lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. De gewenste opvolger van de Homo Economicus.

Het ‘soort’ Homo Economicus heeft mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en soms ook immoreel zijn.

Als Homo Verus leef en werk ik vanuit het besef dat ook mensen onderdeel zijn van de natuur, in plaats van bijvoorbeeld rentmeester of de immorele exploitant.  En dat we ons anders, in radicale afhankelijkheid, moeten verbinden met elkaar en met de natuur.

Altijd impact

Beste voor de wereld

Voor elk inspiriment

Zes principes

Opmaat naar impact en hoge beoordelingen op basis van zes principes die altijd centraal staan.

Voor elke deelnemer

Uniek naslagwerk

Na afloop van het event kan elke deelnemer een uniek naslagwerk downloaden voor blijvende inspiratie.

Voor jou

Impactvol event

Waarom kiezen opdrachtgevers voor mij en komen ze telkens weer terug?

Ruud Veltenaar aan het werk
Menu