Ruud Veltenaar: Trendwatcher…? NO – ttly dffrnt!

Friskijker, toekomstdenker en progressor voor inspirerend leiderschap en duurzaam ondernemen

“What would you do
if you were not afraid?”

Bewustzijn, verlangen, verbinden
en manifesteren

Ik ben veel meer toekomstdenker en -maker dan trendwatcher of futuroloog. Als filosoof denk ik na over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving en het markeerpunt waar we nu als mensheid staan.

Welke route kiezen we naar het onvermijdelijke en onomkeerbare: de wereld waarnaar we allemaal verlangen? Een beter wereld, met een meer duurzame leefomgeving en meer gelijkheid en rechtvaardigheid. Een wereld waarnaar we allemaal verlangen en die we zelf kunnen creëren!

Als de meeste grote problemen veroorzaakt zijn door mensen, dan zij wij toch ook de oplossing? En daar is meer voor nodig dan een beetje technologie, miljarden nieuwe bomen, duizenden windmolens en andere utopieën van ecomodernisten en singularisten.

Het vraagt om een MEXIT [dank Thomas Rau]: een exit van onze manier van denken – onze mindset. Het moet niet alleen slimmer, sneller en duurzamer; het moet vooral ook menselijker en minder. Een stuk minder.

Ik stimuleer mensen en organisaties om zich nog meer bewust te worden van de enorme uitdagingen waarvoor we als mensheid staan. Ik duid de toekomst en toon de samenhang. Dat schept duidelijkheid, inzicht en een sterk verlangen naar een betere wereld. En ook naar concrete oplossingen voor serieuze problemen, die natuurlijk voorhanden zijn.

Technologie lost niet alles op en zorgt zelfs voor nieuwe uitdagingen. Duurzaamheid is de enige richting, maar geen medicijn voor alle problemen. We zullen zelf ook moeten veranderen. In ons denken, doen en laten. Wat we eten en hoe we reizen. Waarom we werken en wat we voor andere mensen willen betekenen. En dat is niet eenvoudig, want mensen kunnen wel veranderen maar willen niet veranderd worden.

Natuurlijk kun je de verandering zijn die je graag in de wereld ziet. Maar om echt impact te maken moeten we onze verlangens en ambities verbinden. En vanuit deze verlangenverstrengeling in actie komen. In radicale afhankelijk. Voor het algemeen belang: De Bedoeling.

Ruud Veltenaar aan het werk

Trendwatcher of futuroloog?

Onze toekomst past niet in een notendop

Mijn inspirimenten en boeken zijn anders en gaan een stuk verder dan het doorsnee werk van de gemiddelde trendwatcher of futuroloog. Natuurlijk spreek en schrijf ik ook over exponentiële technologieën en vertaal ik deze naar de impact op ons leven en werk. Wie doet dat niet? Maar ik heb ook gerenommeerde hightech bedrijven geleid. En zelfs een paar opgericht en succesvol laten landen bij o.a. KPN, BMW en Black Rock. Ik praat er niet alleen over, ik praktiseer het ook.

Verder plaats ik trends en ontwikkelingen in een veel bredere maatschappelijke en sociale context.  Dat is ook logisch met mijn achtergrond als filosoof en scientivist. Technologie en ethiek? Kunstmatige intelligentie en inclusiviteit? Internet of Things en veiligheid? Smarter is good and faster is good. But more Human in Great!

Ik ben dus geen technologie fetisj met een sensor in zijn nek. Wel ben ik een humanist die gelooft dat wetenschappelijke en technologische vooruitgang de mensheid  en onze planeet moet dienen en niet alleen een paar Silicon Valley biljonairs nog meer biljonair moeten maken dan ze al zijn.

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor.

Als progressor werk ik elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij.

Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Als Homo Verus, ben ik onderdeel van zowel de natuur als de samenleving en daarom leef en werk ik binnen de grenzen van onze planeet en het menselijk potentieel.

Impact investor
Duurzaam ondernemer
Thought Leader
Impact investor

DOING WELL BY DOING GOOD

Als impact investeer heb ik de afgelopen 20 jaar enkele grote en kleine fondsen mogen leiden. De bedoeling was helder en simpel; de wereld een stap verder helpen. Wat is er als financier en investeerder leuker dan een goed rendement te halen door middel van echte vooruitgang te creëren voor zoveel mogelijk mensen op alle continenten?

Meer dan 8 miljard dollar heb ik via deze fondsen mogen investeren in start-up’s, scale-ups, projecten en de internationalisering van succesvolle ondernemingen.  We waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002) en Tesla (2003). Als co-investeerder waren we betrokken bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

Vanaf 2019 ben ik als investeerder uitsluitend nog op kleine schaal actief en betrokken bij diverse eigen vennootschappen en projecten, zoals Speakers for Good en The Academy for Good.

Mijn internationale ervaring als impact investor en opgedane kennis over vele sectoren helpen mij enorm in mijn werk als spreker, schrijver en publicist. Vele hilarische anekdotes komen dan ook altijd uit eigen praktijk.

Duurzaam ondernemer

INSPIRED BY NATURE

Als impact investor lag de nadruk vooral op duurzaam ondernemen met de focus  op het creëren van waarde op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Niet zelden heb ik mij laten leiden door de biometica of biomimicry, – de wetenschap en de kunst van het afkijken van de beste biologische ideeën en concepten in de natuur. Als inspiratie voor toepassingen in onze menselijke wereld en om onze economie, maatschappij en samenleving te verbeteren en meer duurzaam te maken.

Als impact investor en duurzaam ondernemer was ik betrokken bij projecten met onder andere het Biomimicry Institute, Threshold Foundation en de Leonardo Dicaprio Foundation.

Voor eigen rekening en risico heb ik als financier en/of als founder aan de wieg gestaan van onder andere Silvac (ICT – verkocht aan RAET in 1992), Planet Internet (verkocht aan KPN in 1996), Park-line en Parkmobile (verkocht aan BMW in 2016).

In 2019 ben ik gestart met Speakers for Good (introductie in sept 2020) en achter de schermen wordt gewerkt aan Events for Good (introductie in Q1 2021) en de Academy for Good (introductie in 2021).

Thought Leader

INSPIRING PEOPLE WITH INNOVATIVE IDEAS

Als thought leader ben ik bijna dertig jaar trouw gebleven aan mijn bedoeling en niet-onderhandelbare waarden. Ook wanneer de meerderheid het oneens was of de hoon op mij neerdaalde.

Belangrijke uitgangspunten: “walk the talk”, originaliteit, delen van enthousiasme, zelfontwikkeling en vergaren relevante kennis en feiten, ruimte maken voor anderen, openstaan voor kritiek en je eigen overtuigingen durven loslaten.

Na mijn studies en vrijwilligerswerk kreeg mijn carrière glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987].

Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuurs-voorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996].

Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998].

Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en fusie van Park-line en Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW.

Zeer recent heb ik Speakers For Good opgericht [2020], een internationaal boutique sprekersbureau dat in zijn soort als enige 100% ‘purpose driven’ is.

Scientivist & Friskijker
Filosoof & Dwarsdenker
Homo Verus
Scientivist & Friskijker

LEARNING IS ALWAYS REBELLION

Ik beschouw mijzelf als een gepassioneerde en rebelse scientivist die dagelijks mensen en organisaties helpt de wereld te creëren waarnaar bijna iedereen verlangt. Ik roep op tot reflectie en beweging en doe een niet-vrijblijvend appel op het hoofd en hart, zonder mensen of organisaties in het harnas te jagen. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet en laat.

Ik pas de wetenschap pragmatisch toe in mijn dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over extinctie. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder. Op basis van vitale ideeën en oplossingen die echte vooruitgang creëren.

Filosoof & Dwarsdenker

LIVE – LEARN – LOVE – LEAVE a LEGACY

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York en business administration (Boston) helpen mij om wetenschap, filosofie en de aandienende toekomst te emanciperen. Niet alleen door mensen en organisaties te laten zien hoe toegankelijk dit is, maar vooral ook door hen te stimuleren er iets concreets mee te doen. Bijvoorbeeld echte vooruitgang te creëren, en niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Ik ben niet hinderlijk optimistisch en meer friskijker dan zwartkijker en beschouw de serieuze uitdagingen van de mensheid graag in het schijnbaar lichte, alledaagse hier en nu.

Als toekomstfilosoof versta ik de kunst van het vragenstellen aan de hand van de grote filosofen. Dat leidt tot meer bewustwording en reflecties en is belangrijk in een tijdperk van nepnieuws, waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen en opinies al snel de schijnwaarde krijgen van feiten.

Het resultaat is dat ik mensen en organisaties stimuleer om zichzelf en anderen wezenlijke en waarachtige vragen te stellen die verrassen en aan het denken zet. Hierdoor leiden reflecties en gesprekken tot meer verdieping en verbinding. Met de ander, met jezelf én met de bedoeling.

Homo Verus

LIVE BETTER – HELP MORE – WONDER OFTEN

Geboren, getogen en woonachtig in Amsterdam. Vader van Martine, Floyd en Eva.

In mijn lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. De gewenste opvolger van de Homo Economicus.

Het ‘soort’ Homo Economicus heeft mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en soms ook immoreel zijn.

Als Homo Verus leef en werk ik vanuit het besef dat ook mensen onderdeel zijn van de natuur, in plaats van bijvoorbeeld rentmeester of de immorele exploitant.  En dat we ons anders, in radicale afhankelijkheid, moeten verbinden met elkaar en met de natuur.

Ruud Veltenaar aan het werk
Menu